Kodex VOC Blatnice
Pravidla, která musí splňovat vína VOC Blatnice
- 01
- 02
- 03
- 04
- 05
- 06
- 07
- 08
- 09
- 10
- 11
- 12
Víno musí být vyrobené z odrůd, kterým se v Blatnici nejvíce daří a z jejich hroznů ve sklepích vzniká nejlepší víno typické pro místní region. Je to Ryzlink rýnský a skupina burgundský odrůd - Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay a jejich cuvée.
Pokud navštívíte blatnické vinaře, poznáte, že právě na těchto odrůdách si většina z nich zakládá.Ve vinicích je vysazují do nejlepších poloh a ve sklepech si jich nejvíce považují. Když pak mezi sebou porovnávají kvalitu, například na výstavách a soutěžích, vítězí zpravidla právě tyto odrůdy.Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic v okolí obce Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Ve vínech VOC Blatnice se lidem představuje typický, nezaměnitelný terroir obce Blatnice pod Svatým Antonínkem. Vinice rostou na flyšovém podloží Bílých Karpat, na bohatých úrodných půdách, které jim velmi prospívají. Právě v Blatnici začínají Bílé Karpaty, které spolu s velmi vhodným mikroklimatem dělají naše vína výjimečnými. Protože je réva rostlina teplomilná, směrem na východ od obce se jí již tolik nedaří kvůli stoupající nadmořské výšce. Blatnice je proto posledním větším centrem, kde jsou vinice vysázeny. Réva vinná je zvláštní rostlina, ty nejzajímavější osobitá vína dává v okrajových oblastech, kde lze ještě pěstovat.Vinař musí být členem Cechu blatnických vinařů, svou provozovnu musí mít registrovanou v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Vinaři si značku VOC Blatnice chrání, následnou kvalitu hotového vína kontrolují mezi sebou, avšak pod záštitou Ministerstva zemědělství. Hrozny se musí zpracovávat v Blatnici, převozem hroznů do desítek kilometrů vzdálených vinařství by kvalita vína utrpěla.Cukernatost hroznů při sběru musí být minimálně 20°normalizovaného moštoměru, je zakázáno doslazování řepným cukrem, zahuštěným moštem nebo používání jiných metod na umělé zvyšování cukernatosti.
Na začátku výroby vína je nutností dokonale zralý hrozen s vysokým množstvím přírodního cukru, aromatických a minerálních látek, aby víno mělo dobrou strukturu, vůni a plnost. Zvyšování cukernatosti uměle není dobré pro harmonii budoucího vína. Navíc doslazováním vystupuje otázka vinařské etiky vůči zákazníkovi.Hrozny musí být sbírány ručně.
Pro vynikající vína je šetrný ruční sběr nutností. Hrozny jsou mechanicky málo zatěžovány, neoxidují, do vína nepřecházejí trpce chutnající látky z třapin a listů. Jedině při ručním sběru můžete již na vinici vybrat jen ty nejlepší a nejzdravější hrozny.Školení vína nesmí probíhat v sudech barrique, není povolené ani přidávání taninů a chipsů.
Vína VOC Blatnice dodržují tradice jak v pěstování révy, tak ve výrobě vína, které v obci trvají už devět století. Proto je školení vína ve francouzských nově vypalovaných sudech zakázáno. Stejně tak používání jejich technologických náhražek jako jsou dubové štěpky, desky nebo taniny.Ke stabilizaci vína jsou zakázány všechny stabilizační přípravky s výjimkou oxid siřičitého.
Oxid siřičitý se používá při výrobě vína již od patnáctého století, bez něho by nebylo možno vyrobit víno, jak ho dnes známe. Ve vínech VOC Blatnice je však jeho maximální koncentrace podstatně snížena, například oproti kategorii vína pozdní sběr. Také jsou zakázány přídavky stabilizačních látek, aromat a barviv.Jablečno-mléčná fermentace je povolena.
Staří blatničtí vinaři neznali šlechtěné kultury bakterií mléčného kvašení ani biochemický princip této fermentace. Vína z burgundských odrůd a ryzlinky, která byla mnohdy kyselá, nechávali vinaři do jara na jemných kvasinkových kalech. A když se jim ve sklepě oteplilo, proces jablečno-mléčné fermentace nastartoval mnohdy zcela spontánně. Víno se samo zharmonizovalo a zakulatilo.Vína VOC Blatnice se nesmí prodávat dříve než 5 měsíců od sklizně.
Vína VOC Blatnice potřebují mladé a kalné ve sklepě nějaký čas zrát, aby se mohl rozvinout všechen typický charakter a ukázala se jejich celková kvalita. Mnozí vinaři přirovnávají kvasinkový kal k matce a mladé víno k dítěti. Dítě potřebuje matku, aby ho chránila a vychovávala k budoucímu životu. Podobně je tomu také u vína.Víno se může prodávat pouze ve skleněných láhvích o maximálním objemu 0,75 litrů, ty musejí být uzavřeny kvalitním korkem nebo šroubovým uzávěrem.
Skleněná láhev byla pro víno vždy tím nejlepším a nejvhodnějším obalem. Kvalitní uzávěr udržuje víno v ní nezávadné, zdravé, umožňuje vínu zrát a pozitivně se vyvíjet nebo naopak udržuje mladé víno delší dobu svěží a pikantní.Vína musí být označené jednotným loge VOC Blatnice a páskem s kódem rozhodnutí.
Každá láhev, musí být viditelně označena logem VOC Blatnice a páskem na hrdle láhve. Na pásku je uvedené číslo zatřízení a velikost šarže tohoto vína. Cech blatnických vinařů vydá pouze tolik pásků, kolik lahví vína vinař vyrobí. Tak se kontroluje množství láhví uvedených na trh. Vína VOC Blatnice si mezi sebou vinaři v průběhu roku několikrát degustují. Navíc se odbírá referenční vzorek, který se ukládá do archívu, ten může být použitý u případných sporů kolem kvality vína.Vína musí výrazně vykazovat typické senzorické vlastnosti pro oblast Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Aby vinaři splnili tuto podmínku, musí zhodnotit všechen svůj vinařský um. Jak při celoroční práci ve vinici, tak ve sklepě.
Ve vinicích je to především nepřetěžování vinice vysokou úrodou, snižování násady vhodný řezem, případně i probírkou hroznů. Důležitá je poctivě provedená práce během vegetace. Základem každého kvalitního vína je perfektně vyzrálý a zdravý hrozen.
Ve sklepě při výrobě vína je nutné používání jednoduchých a šetrných postupů. Nepoužívání enzymů ani aromatických kvasinek, které produkují jednoduchá, uniformí a pro tuto oblast netypická vína, je samozřejmostí.